Dana 14. lipnja 2023. za učenike 4. a i 4. b razreda održana je radionica Faust Vrančić – Padobran.

Radionicu je osmislio, pripremio potreban materijal, pribor i opremu te realizirao gospodin Ivan Bionda, djed bivše učenice 4. b razreda Tine Vranaričić, pilot, padobranac, inovator, programer mikroprocesora i još štošta.

Sudjelujući u radionici, igrajući se, slušajući, vidjevši, doživjevši padobran, njegov način rada, djeca su u izvornoj stvarnosti učila nastavne sadržaje Prirode i društva o hrvatskim znamenitim ljudima koji su svojim znanjem, intelekutualnom znatiželjom, idejama, izumima, inovativnim radom i stvaralaštvom zadužili našu domovinu i cijeli svijet.

Djeca su upoznata s najvažnijim činjenicama iz iznimnog života Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, jezikoslovca, izumitelja, diplomata, inženjera, svećenika, biskupa te jednim od najznačajnijih Hrvata svih vremena, najvažnijim konstruktorom i tehničkim piscem u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Najznačajnije njegovo djelo je knjiga, iznimno vrijedno tehničko djelo, Machinae novae (Nove naprave), oblikovano kao priručnik u kojemu je opisao 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih konstrukcija, različitih naprava i pronalazaka upotpunjenih slikama, na latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Radionicom smo otvorili novu temu iz nastavnog predmeta PID-a: Energija, a započeli smo učenje o energiji vjetra. Djeca su naučila što je padobran, kako i od čega se izrađuje, od čega se sastoji, kako se njime upravlja, njegovu primjenu te su samostalno zaključilia da mu je svrha razvijati što veći zračni otpor i tako smanjiti brzinu padanja čovjeka ili tereta iz zrakoplova.

Nakon upoznavanja najvažnijih činjenica o Faustu Vrančiću i padobranu, slijedilo je zanimljivo i izazovno međurazredno sportsko natjecanje u trčanju s padobranima za usporavanje kretanja, u izbacivanju loptica s padobranske kupole, tzv. igra “Kokice”, u izbacivanju lopte s kupole padobrana u zadanom vremenu te u izbacivanju lopte s kupole u cilj. Svi učenici naših četvrtih razreda su, igrajući se, mnogo toga prvi put vidjeli, doživjeli i iskusili te potvrdili da uspjeh tima, osim o brzini, snazi i spretnosti svakog suigrača, najviše ovisi o zajedništvu i uigranosti. Svi su se slatko umorili, a pritom uživali.

Nakon objave rezultata natjecanja svi su sudionici zasluženo dobili diplome za uspješno završenu radionicu Faust Vrančić – Padobran te se uz glazbu i ples opustili i zabavili.

 

RadioniceVijesti iz škole