U sklopu projekta Zagrebi Zagreb učenici 5. a s knjižničarkom su posjetili Etnografski muzej i izložbu „Intimni prostori svakodnevice“ gdje je prikazana važnost predmeta u uređenju doma te kako ti predmeti utječu na privatni i društveni život obitelji, kao i njihova uloga u očuvanju obiteljskog naslijeđa i tradicije doma. Autorica izložbe je dr.sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica.

Nakon izložbe uz vodstvo više kustosice pedagoginje Silvije Vrsalović uslijedio je razgovor o tome što znače pojmovi kao što su etnologija, muzej ili muzejski predmet te na koji način etnolog provodi istraživanje i prikuplja predmete za muzejski fundus. U nastavku su učenici ušli u ulogu kustosa i proučili pravi muzejski predmet i opisali ga. Analizirani predmeti bili su poticaj za promišljanje o značenju i vrijednosti predmeta.

Povratkom u školu i u svoje domove učenici će nastaviti proučavati obiteljsko nasljeđe i tradiciju. Intervjuirat će roditelje i djedove i bake i pri tom mobitelom izraditi audio ili video zapise, fotografirati predmete smatrane vrijednim obiteljskim nasljeđem te napisati inspirativne priče o ulozi odabranih predmeta u životu obitelji nekad i danas.
Planirana je digitalna izložba učeničkih fotografija i popratnih priča na web stranici Centra mladih „Ribnjak“.

_________________

Projekt  Zagrebi Zagreb 

Projekt Zagrebi Zagreb od 2021. godine u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba. Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

 

Vijesti iz knjižniceVijesti iz škole