Početkom nove školske godine organizirali smo terensku nastavu u nama najbližoj zemlji njemačkog govornog područja – Austriji. Na terenskoj nastavi sudjelovala su 53 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda u pratnji svojih razrednika.

Krenuli smo na put u 7 ujutro te smo nakon kratkih usputnih stajanja i vožnje u autobusu oko 10 sati stigli u Klagenfurt, točnije do zabavno-edukativnog parka minijatura pod nazivom Minimundus. Taj park minijaturnih građevina nalazi se na jezeru Wörthersee, a sadrži preko 150 minijaturnih modela arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25. Šećući parkom, imali smo priliku „putovati oko svijeta“ i vidjeti čitav svijet na jednome mjestu. Neke od poznatih svjetskih građevina u malom koje smo imali prilike vidjeti su: Eiffelov toranj, Kineski zid, crkva sv. Marka, bazilika sv. Petra, Kip Slobode, Londonski most, Opera u Sydneyu i mnoge druge svjetske atrakcije. Naši učenici uživali su i u vožnji na panoramskom kotaču , s kojeg se mogao vidjeti pogled na cijeli park.

Zatim smo krenuli prema Affenbergu – planetu majmuna. Ovaj park specifičan je po tome što ovdje obitavaju japanski makaki majmuni. Ovi snježni majmuni ne samo da žive u prirodi, nego nisu ni odijeljeni od posjetitelja, već se mogu šetati i komunicirati s njima. Oni ne žive u kavezima, nego u ograđenom zoološkom parku, a čuvari im osiguravaju hranu i veterinarsku skrb. Na početku našeg upoznavanja s majmunima, vodič nas je pri dočeku upozorio na pravila ponašanja kojih se moramo pridržavati za vrijeme našeg posjeta. Majmune nije dozvoljeno dirati, hraniti, gledati ravno u oči, dirati ogradu kojom se kreću, ne smije se jesti ni piti i ni na koji način ne smije ih se uznemiravati. I, naravno, treba pripaziti na svoje stvari kako ih koji nestašni majmun ne bi prisvojio.

Otkrili smo da su ove životinje vrlo razigrane, brinu za svoje mlade i drže se postavljene hijerarhije unutar svoje zajednice. Vole plivati i dobri su „žicaroši“ kada je u pitanju hrana. Kada nas je vodič proveo po parku, bilo je vrijeme da se polako počnemo pripremati za put natrag.

Dan je bio prepun doživljaja, istraživanja, druženja i uživanja u upoznavanju i otkrivanju novog okruženja, kulture i običaja. Umorni, izmjenjujući međusobno vesele dojmove, držeći u rukama vrećice s prospektima, brošurama, katalozima i pokojim suvenirom, krenuli smo u popodnevnim satima prema Zagrebu gdje smo stigli oko 20 sati.

Vijesti iz školeTerenska nastava