Izravažamo li se virtualno ili komuniciramo s drugima te preuzimamo sadržaje, potrebno je usvojiti način ponašanja i učiti o medijima kako bismo izbjegli zamke i opasnosti. Tako smo na Svjetski dan slobode medija razgovorali o značaju i utjecaju medija koji se ubrzano mijenjaju i zahtijevaju da im pristupamo odgovorno.

Na predstavi Abeceda interneta u izvedbi glumaca Ane Vilenice i Tomislava Krstulovića ovog puta sudjelovali su učenici 4. a, 4. b, 5. a i 5. b razreda na Dječjem odjelu Gradske knjižnice. Teme obuhvaćene u ovoj edukativnoj predstavi bile su: kako prepoznati lažne vijesti, krađa identiteta, virtualno nasilje, vrijednost nije u lajkovima.

Učenici su podijelili iskrena iskustva o opasnostima s kojima su se susreli na internetu i, između ostalog, naučili da su krađa identiteta ili objavljivanje tuđih fotografija bez dopuštenja kazneno djelo koje može rezultirati dolaskom policije.

Svako neugodno iskustvo na internetu mogu prijaviti i na besplatni telefon 0800 602 602, a novi besplatni telefon 0800 9977 podrška je mentalnom zdravlju svih dobnih skupina.

Multimedijalna edukativna izvedba se održala u sklopu programa ”Be Media Smart” Američkog kutka Zagreb, uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

#worldpressfreedomday
#medialiteracy
#medijskapismenost

RadioniceVijesti iz knjižniceVijesti iz škole